lär dig putsa fönster

Lära dig putsa fönster som proffs. Vasile jobbar som fönsterputsare på Städalliansen och här kommer hans bästa tips för att lyckas med fönsterputsningen hemma!

Vasile slår hål på fyra myter om fönsterputs

  1. Det går inte att putsa när solen lyser. Vasile: ”Jodå! Använd riktigt kallt vatten och låt bara inte vattnet avdunsta på ytan så ska det gå jättebra!
  2. Det blir bäst om man putsar med tidningspapper. Vasile: ” Seglivad myt som hör hemma på 1900 talet. Visst det går, men det tar tid och det går åt massor med tidningspapper men resultatet blir ändå sämre.
  3. Det går inte att putsa fönster när det snöar eller regnar. Vasile: ”Det går att putsa i alla väder, men vår och höst är så klart bäst. Svårast är på kvällen, då måste man ha bra teknik.”
  4. Det är enklare med fönsterputssprej. Vasile: ”Nej, nej och åter nej, använd bara diskmedel, bättre för miljön och resultatet!

putsa fönster själv - detta behöver du och så här gör du

Du behöver: en hink, diskmedel, fönsterputspäls eller svamp, fönsterraka, handduk (inomhus) och en microfiberduk/tygtrasa.

Steg 1

Tappa upp fem liter ljummet vatten, häll i omkring en halv deciliter diskmedel och blanda. Om det är kallt ute, använd varmare vatten och om det är varmt ute, använd kallt! . Det viktiga är att vattnet inte hinner frysa eller avdunsta.

Steg 2

Doppa i fönsterputspälsen i vattnet och vrid ur, om du inte har en fönsterputspäls så kan du använda en svamp, undvik skrubbsvampar som kan repa dina fönster!

Steg 3

Skumma ner hela fönsterrutan, överdriv gärna om det är på utsidan medan begränsa dig om du ska putsa fönster inne. Gå över rutan ett par gånger om det behövs!

Steg 4

Dra skrapan från vänster sida till höger utan uppehåll. Slår du i kanten kommer det bli ett sträck, håll en handduk under för att fånga upp smutsvattnet om du putsar på insidan! Torka runt karmen med en torr microfiberduk eller tygtrasa.

pris fönsterputs

ungefärliga priser för fönsterputs

När du bokar fönsterputs varierar priset efter flera faktorer, framförallt påverkas priset av vart du bor, hur lättåtkomliga dina fönster är samt om du abonnerar på fönsterputsning. Vi rekommenderar att du tar in offerter på ett fönsterputsabonnemang från flera fönsterputsfirmor, exempelvis fönsterputs på vår och höst. Vissa fönsterputsare tar ut en inställelseavgift utöver pris per fönster och det tillkommer alltid extra om dina fönster har spröjs som inte går att plocka av eller om du vill att fönsterputsaren plockar loss dem åt dig. Höjden spelar oftast ingen roll då fönsterputsare jobbar med stativ som vanligtvis når upp till 4-5 meter.

Ute / Inne : 60-80kr

Ute : 35-50kr

Mellan glas: Dubbla priset

fönsterputs + RUT

Du kan boka fönsterputs hemma och nyttja RUT-avdraget! Följande gäller och du kan läsa mer på skatteverkets hemsida.

  • Arbetet ska vara utfört i, eller i anslutning till, bostaden.
  • Rutavdrag för städning begränsas till att endast innefatta enklare städning eller annat rengöringsarbete samt flyttstädning.
  • Leverantören ska ha F-skattsedel.
  • Skattereduktionen är 50 % av arbetskostnaden inklusive moms, max 50 000 kr/år
  • Materialkostnader är ej avdragsgilla.

att anlita en fönsterputsare

1. Se till att kolla igenom samtliga sociala medier, facebook, youtube, instagram och även företagets hemsida.

Dessa visar helt enkelt vad du kan förvänta dig av fönsterputsföretaget i fråga.


2. Kolla in bolaget på allabolag.se.

Kika på om bolaget verkar legitimt och om det verkar seriöst även här.


3. Anlita en fönsterputsare med schyssta villkor.

Läs igenom vad som ingår vid fönsterputsningen.


4. Tar fönsterputsaren ett fast pris eller ett timpris?

Här får du en aning på vad fönsterputsningen kommer att kosta.


5. Står företaget för materialet?

En utav de mest väsentliga kriterierna.


6. Visar företaget ett säkerhetstänk?

Allt för ofta så sker fallolyckor. Det är väldigt vanligt vid fönsterputs hemma, när man ger sig på att göra det själv.


7. Står även personalen under schyssta villkor?

Är priset för bra för att vara sant, tänk om och tänk en gång till. Personalen måste ju kunna försörja sig på sin lön.

Anlita en ren fönsterputsare

Boka aldrig fönsterputsning och betala svart. Välj alltid en seriös fönsterputsfirma av säkerhetsskäl. Skulle du betala svart för fönsterputsning och fönsterputsaren faller och skadar sig i din bostad kan du bli ansvarsskyldig med böter som följd. Köp alltid ren fönsterputs, både till utförande och kvalité!

inför fönsterputsning

När fönsterputsaren kommer ska du ha förberett genom att plockat bort runt och framför fönstren så att Fönsterputsaren kan komma åt fönstret. Större gardiner som är i vägen bör tas bort då det annars lätt uppstår fläckar från vattnet. Många fönsterputsfirmor erbjuder även hemstädning vilket är en bra kombination! Då kan nämligen fönsterputsningen göras i samband med städtillfället så återställer städaren ordningen under arbetspasset.

för hand eller med maskin?

9/10 fönsterputsfirmor och städfirmor som erbjuder fönsterputs via oss rekommenderar att om man ska putsa fönster så ska man göra det för hand. Särskilt eftersom att man gör det så pass sällan, men även för att resultatet blir bättre. Många tror säkert att det går snabbare med en fönsterputsmaskin, men så är inte fallet! När man gör jobbet för hand korrekt så går det mycket snabbare och resultatet blir betydligt bättre. Om det är arbetet i sig som man vill förenkla, vilket det ofta är, så är det en bättre idé att anlita en professionell fönsterputsare. Det går fort och resultatet blir strålande, till ett, vad många ofta blir förvånade över, billigt pris. Ta in offerter från flera olika fönsterputsare som är anslutna till oss för en fönsterputsning i toppklass!

fönsterspray eller diskmedel?

Om du ska putsa fönster har du troligen en flaska fönsterputs hemma, avsett för just detta. Men faktum är att fönsterputs kan göra dina fönster flammiga och lämna en hinna, och det gör ofta att putsandet tar mer tid eftersom du måste torka av hela rutan med trasa.


Använd diskmedel istället! Då slipper du att torka med trasa helt och hållet. Du behöver inte dyra fönsterputsmedel. En del säger att diskmedel kan orsaka ränder, men Vasile som jobbar med fönsterputsning på Städalliansen menar att det är raka motsatsen – och att alla proffsen putsar med diskmedel.


– Jag har inte träffat någon som använder något annat, säger han.


Fördelarna med diskmedel är flera, enligt Vasile. Det är billigare att använda lite diskmedel som räcker till en hel villa, istället för att spruta ut mängder av fönsterputs. Dessutom innebär diskmedel mindre risk för ränder och det gör att det blir mindre friktion, vilket i sin tur gör det lättare att använda fönsterrakan.


Det är dessutom inte bra för hälsan att andas in glasputsen som man oftast sprutar ut med en flaska, säger Vasile.


Bästa medlet för fönsterputs är alltså: ett par droppar diskmedel i ljummet vatten. Diskmedel är fettupplösande och rekommenderas dessutom av Naturskyddsföreningen.